Jan: horecaondernemer
Hij heeft een restaurant op misschien wel de mooiste locatie van Haarlem. Jan is mede-eigenaar van strandpaviljoen Rapa Nui in Zandvoort en restaurant Zuidam aan het Spaarne. Tijdens een heerlijke lunch in restaurant Zuidam vertelt hij over zijn passie. Ondernemen. "Wat is er nu mooier dan iemand een hele mooie dag bezorgen?"
Jan, wat is je passie?
Ik heb de horeca altijd mooi gevonden. Vanaf mijn 14de stond ik al af te wassen in een restaurant in Bloemendaal. Na mijn studie aan de Hotelschool ben ik bij Holland Casino gaan werken.
Bij het casino klom ik op van barman naar ober en verder naar operationeel manager. De laatste 3 jaar van mijn casinotijd werkte ik in Groningen. Ik woonde destijds gewoon in Haarlem. Dan was ik 4 dagen in Groningen en 3 dagen in Haarlem. Ik had een goede tijd daar. Toen moest ik vrij onverwacht weg, na 19 jaar dienst. Dat vond ik erg jammer.
De positieve kant was dat ik toen wel moest nadenken over wat ik nu echt wilde doen. Na 3 jaar als een soort van zigeuner te hebben geleefd tussen Groningen en Haarlem wilde ik zoveel mogelijk bij mijn zoon in Haarlem zijn. Dát wist ik. Maar er moest natuurlijk wel een inkomen zijn.
Mijn compagnon, Nico, zat in hetzelfde schuitje. Ook hij moest weg bij het casino. Toen zijn we samen op zoek gegaan naar waar onze passie lag en nog steeds ligt: ondernemen in de horeca. Zodoende zijn we samen Zuidam begonnen.
Halverwege 2008 stuitten we op de locatie Scheepswerf Zuidam bij Molen de Adriaan. We kochten het en hebben de werf volledig verbouwd tot een unieke horecalocatie aan het Spaarne. Het voelde goed en het was ook een stukje intuïtie. Dát is ondernemen. Bij elke stap die je doet zijn er echt ook twijfelmomenten. Maar twijfel is gezond en houdt je scherp.
Wat ik mooi vind aan de horeca? Je kan zoveel mensen blij maken. Wat is er nu mooier dan iemand een hele mooie dag bezorgen? Dat is erg dankbaar. Je kan wensen in vervulling laten gaan en je kan maatwerk leveren. Ik wil andere mensen gelukkig maken. Wat ik ook erg leuk vind aan werken in de horeca is dat je eigenlijk altijd met hele gezellige en gedreven mensen werkt en leuke mensen ontmoet.
Nico en ik werken ‘achter de schermen’, maar draaien ook mee aan de voorkant. Ik denk dat een goede horecaondernemer zelf het klappen van de zweep moet kennen om een tent succesvol te kunnen vormen en leiden. Maar er moet wel groei in zitten. Om het voor jezelf leuk en uitdagend te houden. Daarom hebben we nadat we 2,5 jaar Zuidam in bezit hadden ook strandpaviljoen Rapa Nui in Zandvoort overgenomen.
Wat vind je van Haarlem?
Dit is echt mijn stad. Ik ben hier geboren en getogen. Mijn vader komt uit de Vijfhoek, mijn moeder is import; zij komt uit Heemstede. Haarlem ligt mooi centraal. Je bent zo aan zee en zo in Amsterdam. Het is een gemoedelijke stad. Mijn stad.
Wat ik minder aan Haarlem vind? Dat het aanvragen van vergunningen bij de gemeente heel lang duurt. (Hear, hear, red.)
Hoe zie je de toekomst?
Ik zou er best nog een zaak bij willen. Maar als ik ergens voor ga dan moet het goed voelen. We hebben nu Zuidam 9 jaar en Rapa Nui 7 jaar. Ik ben heel erg tevreden. We hebben 2 fantastisch mooie zaken. Maar als de kans zich voordoet om nog een derde horecaonderneming te beginnen grijpen we dit zeker aan. Mijn vriendin en zoon hebben daar natuurlijk ook een stem in. Mijn allergrootste passie is toch wel mijn familie.
Wat betreft de toekomst voor Haarlem, die zie ik rooskleurig in. Ik verwacht dat we nog meer toeristen mogen verwelkomen. En dat we, mede door het ruime horeca-aanbod dat Haarlem biedt, een hele belangrijke toeristenstad in Nederland kunnen worden.
Jan: horecaondernemer
Hij heeft een restaurant op misschien wel de mooiste locatie van Haarlem. Jan is mede-eigenaar van strandpaviljoen Rapa Nui in Zandvoort en restaurant Zuidam aan het Spaarne. Tijdens een heerlijke lunch in restaurant Zuidam vertelt hij over zijn passie. Ondernemen. "Wat is er nu mooier dan iemand een hele mooie dag bezorgen?"
Jan, wat is je passie?
Ik heb de horeca altijd mooi gevonden. Vanaf mijn 14de stond ik al af te wassen in een restaurant in Bloemendaal. Na mijn studie aan de Hotelschool ben ik bij Holland Casino gaan werken.
Bij het casino klom ik op van barman naar ober en verder naar operationeel manager. De laatste 3 jaar van mijn casinotijd werkte ik in Groningen. Ik woonde destijds gewoon in Haarlem. Dan was ik 4 dagen in Groningen en 3 dagen in Haarlem. Ik had een goede tijd daar. Toen moest ik vrij onverwacht weg, na 19 jaar dienst. Dat vond ik erg jammer.
De positieve kant was dat ik toen wel moest nadenken over wat ik nu echt wilde doen. Na 3 jaar als een soort van zigeuner te hebben geleefd tussen Groningen en Haarlem wilde ik zoveel mogelijk bij mijn zoon in Haarlem zijn. Dát wist ik. Maar er moest natuurlijk wel een inkomen zijn.
Mijn compagnon, Nico, zat in hetzelfde schuitje. Ook hij moest weg bij het casino. Toen zijn we samen op zoek gegaan naar waar onze passie lag en nog steeds ligt: ondernemen in de horeca. Zodoende zijn we samen Zuidam begonnen.
Halverwege 2008 stuitten we op de locatie Scheepswerf Zuidam bij Molen de Adriaan. We kochten het en hebben de werf volledig verbouwd tot een unieke horecalocatie aan het Spaarne. Het voelde goed en het was ook een stukje intuïtie. Dát is ondernemen. Bij elke stap die je doet zijn er echt ook twijfelmomenten. Maar twijfel is gezond en houdt je scherp.
Wat ik mooi vind aan de horeca? Je kan zoveel mensen blij maken. Wat is er nu mooier dan iemand een hele mooie dag bezorgen? Dat is erg dankbaar. Je kan wensen in vervulling laten gaan en je kan maatwerk leveren. Ik wil andere mensen gelukkig maken. Wat ik ook erg leuk vind aan werken in de horeca is dat je eigenlijk altijd met hele gezellige en gedreven mensen werkt en leuke mensen ontmoet.
Nico en ik werken ‘achter de schermen’, maar draaien ook mee aan de voorkant. Ik denk dat een goede horecaondernemer zelf het klappen van de zweep moet kennen om een tent succesvol te kunnen vormen en leiden. Maar er moet wel groei in zitten. Om het voor jezelf leuk en uitdagend te houden. Daarom hebben we nadat we 2,5 jaar Zuidam in bezit hadden ook strandpaviljoen Rapa Nui in Zandvoort overgenomen.
Wat vind je van Haarlem?
Dit is echt mijn stad. Ik ben hier geboren en getogen. Mijn vader komt uit de Vijfhoek, mijn moeder is import; zij komt uit Heemstede. Haarlem ligt mooi centraal. Je bent zo aan zee en zo in Amsterdam. Het is een gemoedelijke stad. Mijn stad.
Wat ik minder aan Haarlem vind? Dat het aanvragen van vergunningen bij de gemeente heel lang duurt. (Hear, hear, red.)
Hoe zie je de toekomst?
Ik zou er best nog een zaak bij willen. Maar als ik ergens voor ga dan moet het goed voelen. We hebben nu Zuidam 9 jaar en Rapa Nui 7 jaar. Ik ben heel erg tevreden. We hebben 2 fantastisch mooie zaken. Maar als de kans zich voordoet om nog een derde horecaonderneming te beginnen grijpen we dit zeker aan. Mijn vriendin en zoon hebben daar natuurlijk ook een stem in. Mijn allergrootste passie is toch wel mijn familie.
Wat betreft de toekomst voor Haarlem, die zie ik rooskleurig in. Ik verwacht dat we nog meer toeristen mogen verwelkomen. En dat we, mede door het ruime horeca-aanbod dat Haarlem biedt, een hele belangrijke toeristenstad in Nederland kunnen worden.